NAPRAPATI

Hur började det?

Oakley Smith var en av de först utbildade kiropraktorerna i början av 1900-talet. Han hade ett annorlunda synsätt än sina kollegor. Han hade själv en lång historia med mycket ryggbesvär. Nämligen smärta i rygg och ischias. Han forskade själv vidare och fann att det inte alltid var ryggradens kotor som var orsaken till problemen.

Han fann att även ligament, senor och muskulatur kan vara påverkade. Smith fann även att kotor inte kan “ligga fel” redan på 30-talet. Han startade 1907 den första skolan för att utbilda sig till Dr. of Naprapathy: National College of Naprapathy i Chicago Illinois USA.

1970 startade Björn J:son Berg den svenska utbildningen i Stockholm där den fortfarande finns under namnet: Scandinavian College of Manual Medicine eller Naprapathögskolan.

Sedan en tid tillbaka så har naprapatin gjort enorma framsteg i Sverige med cirka 1500 utbildade naprapater sedan starten. 1200 yrkesverksamma är anslutna till Svenska naprapatförbundet. Ett stort antal vårdavtal på olika ställen i landet. Många anställda naprapater inom både företagshälsovård och vårdcentraler.

Det som var unikt med O. Smith var att han förstod hur viktigt det var att ta hänsyn till den faschia/bindväv (En är en fibrös bindvävshinna som har som främsta uppgift att hålla muskler och muskelgrupper på plats under muskelkontraktion. fr. Wikipedia) som finns i vår kropp.

Vid förändringar i denna så leder detta till smärttillstånd pga. flera olika orsaker, exempelvis vår hållning.

 

hallning

Hur hjälper detta dig?

Det ger dig kunskapen att förstå att de problem du upplever är mer komplex än ett ”kot-problem”.  Vi måste säkerställa just vilken smärta du känner, eventuell orsak till detta, och relevant behandling för det specifika problemet. Är du intresserad av att lösa detta problemet? Kontakta mig som är naprapat i kungälv och borås och få hjälp omgående!